Case Study M&S: Ecclesall Road, Sheffield

Marks and Spencer commissioned the design and construction of a 'sustainable learning' store in Sheffield.

PROJECT SUMMARY 

 

This project involved the design and build of a new ‘sustainable learning’ M&S store as part of Plan A. It integrates all aspects of sustainability – climate change, waste, natural resources, fair partnership, health & wellbeing and involving customers in the journey. This store was an opportunity to try new things, invest in sustainable innovations – technologies, processes and systems, and if successful, embed them into the way that M&S does business. 

The project set out to exceed planning conditions which stated 10% of the store’s energy needed to come from renewable or low carbon energy. A BREEAM excellent rating was also targeted from the outset. 

The design was a collaborative effort between M&S and Wates Retail, the main contractor, who were involved from the start. During the planning process the local community were consulted and sustainable features were incorporated into the design of the building which were received very well by the planners. 

Third party certification achieved: BREEAM Excellent

Working closely throughout the design stages … has been of real value in achieving this quality of development for the local community and Sheffield
Dave Caulfield, Head of Planning at Sheffield Council

You can read more by downloading the full case study.

Added: 31/01/2012

Number Of Pages: 3

Featuring Member: Marks & Spencer

Download Full case study
View all Case Studies